Newsletter Corporatiu de l'IGOP #212

El destacat /  La notícia de la setmana

Premi al projecte B-MINCOME

El projecte B-MINCOME, amb participació IGOP, guanya el premi a la Innovació en Política 2024 en la categoria de Desenvolupament Local
Innovation Awards
Informe Final B-Mincome
Informe B-MINCOME

+ info:
B-MINCOME award


 

El passat 2 de maig va tenir lloc al Museu Marítim de Barcelona l'acte de lliurament dels Premis a la Innovació en Política 2024, uns guardons que reconeixen iniciatives públiques de tota Europa que impacten positivament en la vida de les persones i enforteixen la democràcia. El projecte de l'Ajuntament de Barcelona B-MINCOME de lluita contra la pobresa, que combina el suport financer a les llars vulnerables amb polítiques actives d'inclusió, va guanyar el premi en la categoria de Desenvolupament Local.

El projecte

B-MINCOME és un projecte pilot de lluita contra la pobresa i la desigualtat desplegat a 10 barris de l'Eix Besòs de la ciutat de Barcelona, que es va acollir al programa Urban Innovative Actions (UIA) de la UE. Desenvolupat entre 2016 i 2019, va tenir per objectiu testejar l'eficiència i l'eficàcia de la combinació d'una renda mínima (Suport Municipal d'Inclusió) amb quatre polítiques actives d'inclusió (formació i ocupació; emprenedoria social; habitatge i acció comunitària).

L'IGOP hi va prendre part encarregant-se de tres tasques: el seguiment i l'avaluació de la política d'acció comunitària; l'anàlisi de la implementació del conjunt de la política i la seva governança; i, per últim, la integració del conjunt d'avaluacions del projecte i l'elaboració d'un informe final de resultats

The Innovation in Politics Institute

Els Premis a la Innovació en Política són una iniciativa de The Innovation in Politics Institute, una institució fundada el 2017 amb seu a Viena i Berlín i amb representació en 15 països europeus que té per objectiu identificar, desenvolupar i aplicar innovacions en política i facilitar l'intercanvi de millors pràctiques entre fronteres.

AGENDA


Us recordem que podeu trobar la informació dels seminaris programats a la web de l'IGOP

MAIG/JUNY - Cicle Seminaris
Lliure accés al campus UAB (Edifici MRA)

-----------------
Us informem que lamentablement s'ha de cancel·lar el seminari de l'Alice Lancien del proper 8 de maig per malaltia de la ponent.  Es reprogramarà per més endavant i us ho farem saber.

Alice Lancien seminar

-----------------

08/05/2024 a les 12:30h sala de reunions de l'IGOP, MRA
Vanessa Marx (UFRGS, Brasil)
"La influencia de la internacionalización de las ciudades en la dinámica de los barrios (Floresta - Porto Alegre, Poblenou - Barcelona, Ciudad Vieja - Montevideo)".

PhD PPIR Call
Download PPIR Call

29th april to 27th May 2024 - Call for applications
Doctoral program in Politics, Policies and International Relations (PPIR)

Join the doctoral program in Political Science, Public Policies, and International Relations (PPIR) to conduct advanced research in the fields of politics, public policies, and international relations.
.
The doctoral training in PPIR includes designing an original and relevant research project as well as acquiring cross-cuttng competencies for an academic or professional career. You will also be able to connect knowledge of political and social realities with social intervention. The Institute of Government and Public Policy (IGOP-UAB) is responsible of two PPIR's lines of research: Analysis, management and evaluation of public policies and Social and urban policies.

Consult the information related to the call, research topics, current projects and admission requirements at the following link: PPIR Call 2024.

Programa Laboratori Serveis Socials
Consulta el programa

Dades bàsiques:
• Data: 29 maig 2024
• Hora: 18 a 19:30h
• Lloc: Escola de l'IGOP
Pg. d'Urrutia, 17
08042 Barcelona

29/05/24 - (18h) Laboratori de Serveis Socials
Equipaments de proximitat: palaus del poble?

Us convidem a la propera sessió del Laboratori de Serveis Socials de l'Escola de l'IGOP. Infraestructures i polítiques socials: les dimensions comunitàries dels equipaments.

En aquesta edició us proposem realitzar una reflexió col·lectiva sobre el paper dels equipaments de proximitat com a infraestructures comunitàries de caràcter estratègic per a la política social: espais de vincle i relació, d'organització col·lectiva, d'activació de l'ajuda mútua i el voluntariat social i, en general, d'impuls de projecte que procurin benestar de proximitat.

L'acte comptarà amb la presència de:

  • Bet Bàrbara, Cap de Departament d'Equipaments de Proximitat i Política Comunitària. "Projectes comunitaris i equipaments. El cas de Barcelona".
  • Oscar Rebollo, Professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Quim Brugué, Catedràtic de Ciència política a la Universitat de Girona.

Master PSiAC


Toda la información disponible en: Master PSyAC 2024-25

Máster Políticas Sociales y Acción Comunitaria
Abierta la convocatoria de inscripción al Máster Oficial en Políticas Sociales y Acción Comunitaria

Si te interesa una formación de carácter profesionalizador y de investigación que ofrece una perspectiva práctica, pluridisciplinar y territorialmente próxima de la acción comunitaria y las políticas sociales... este es tu Máster.

El máster universitario en Políticas Sociales y Acción Comunitaria aborda las políticas públicas y la acción comunitaria combinando conocimientos teóricos y prácticos con la participación de profesorado académico y profesional, y utiliza la metodología del análisis de casos para hacer una aproximación compleja y participativa a la realidad del territorio. 

Va dirigido a titulados universitarios en Sociología, Ciencia Política, Psicología, Trabajo Social, Educación Social, Pedagogía, Psicopedagogía, Economía, Derecho, Antropología, Geografía, Historia, Periodismo, Educación Primaria y Educación Infantil.

El máster es resultado de la participación interuniversitaria a través del IGOP (Instituto de Gobierno y Políticas Públicas) y la Escola FUAB Formació, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida y la Universitat de Vic. Cada universidad integra al plan de estudios su ámbito de competencia aportando una perspectiva descentralizada y pluridisciplinar.

Adrian Bua Book
Acto gratuito con inscripción previa

06/06/24 - (15h) Presentación libro
Reclaiming Participatory Governance

El próximo 6 de junio de 18:00 a 20:00 horas, el Canòdrom - Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica acogerá la presentación del libro Reclaiming Participatory Governance, coeditado por el investigador del IGOP Adrian Bua. En dicha obra, se examinan las estrategias empleadas por los movimientos sociales para cambiar las instituciones políticas y cómo estas estrategias han prosperado en diversos contextos.

Durante el acto, diferentes ponentes presentarán sus visiones y críticas al respecto:

  • Gala Pin, diputada en el Congreso por Sumar-En Comú Podem
  • Igor Ahedo, profesor de Ciencia Política e investigador Principal de Parte Hartuz, Universidad del País Vasco
  • Yanina Welp, investigadora, Albert Hirschman Centre on Democracy, Ginebra
  • Adrian Bua, editor del libro e investigador Post-Doctoral, Institut de Govern i Polítiques Públiques
  • Sonia Bussu, editora del libro y profesora de Políticas Públicas, University of Birmingham

El acto se enmarca en la iniciativa Barcelona, Capital Europea de la Democracia, un proyecto cuyo objetivo es promover el debate ciudadano y la participación en la democracia actual a través de eventos centrados en la innovación democrática y la participación ciudadana.

PhD Workshop
25-26/04/24 - Workshop #COSPPO

Èxit de la primera edició del Comparative Social and Public Policy Workshop

L'IGOP ha organitzat amb èxit la primera edició del "Comparative Social and Public Policy Workshop" per a investigadors predoctorals i postdoctorals. Les sessions es van dur a terme els dies 25 i 26 d'abril a l'Institut Metròpoli, amb quasi 40 participants. El taller va atraure investigadors de tot l'Estat, així com doctorands de les universitats de Milà, Edimburg i Ginebra.

Durant les jornades, impulsades pels recercadors Llorenç Soler i Manuel Alvariño, es van presentar articles acadèmics sobre política social comparada, la dimensió política de les reformes de l'Estat de benestar, avaluacions dels impactes de polítiques socials específiques i les actituds de la ciutadania envers elles.

El workshop va ser ben rebut per tots els participants, i s'ha establert un acord interuniversitari per assegurar la continuïtat del #COSPPO durant almenys un any més. L'edició del 2025 tindrà lloc a la Universitat Pompeu Fabra.

Offredi and Bellón
Offredi and Bellón.

17/04/24 - Training School
Work-care policies, gender and social inequalities.

Our PhD researchers, Pedro Manuel Bellón and Adriana Offredi, attended this April the training school "Work-care policies, gender and social inequalities", organised by the University of Zagreb in the frame of the Cost Action Sustainability@Leave. The training school was held in the city of Dubrovnik, Croatia, and it was an opportunity for them to present their work and gather with fellow junior and senior scholars active in the field of work, care, and gender inequalities.

Offredi and Bellón
Xavier Ballart

16/04/24 - Nomenament
Xavier Ballart, nou degà de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Xavier Ballart, catedràtic del Departament de Ciència Política i de Dret Públic de la UAB, ha estat escollit nou degà de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia.

Ballart és membre de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB. Va ser director del Departament de Ciència Política i Dret Públic, coordinador del màster en Gestió Pública (UAB-UB-UPF) i primer secretari-editor de la Revista Española de Ciencia Política. El seu primer interès de recerca es va centrar en l'avaluació de polítiques públiques i en la innovació i reforma administratives. En els últims anys ha treballat en la motivació per al servei públic i en l'anàlisi de l'actuació dels serveis públics, en particular en l'àmbit de l'assistència sanitària primària. Ha publicat llibres, capítols de llibres i articles en diverses revistes competitives internacionals, com reflecteix la seva pàgina web personal: https://xavierballart.uab.cat.

Estudi de cas a Banyoles
Estudi de cas a Banyoles
Estudi de cas a Nou Barris
Diferents moments de les visites de cas a Banyoles i Nou Barris.

Segons la valoració dels nostres alumnes, aquestes activitats "són un segell distintiu del màster" que permet "contactar-se amb la realitat pràctica i veure com s'apliquen o no, els diferents coneixements teòrics que estudiem".

 

18/04/24 - Estudis de cas del Màster
Inici del Primer cicle de "Estudis de Casos Pràctics 2024", del Màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària.

Durant els mesos de febrer i març, es va desenvolupar el primer cicle d'Estudis de casos pràctics 2024, del Màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària.
 
Aquest procés, va començar amb un Seminari específic sobre "Metodologia de casos" impartit per la professora Carolina Muñoz. Posteriorment, es va realitzar el Primer Cas sobre "Infraestructures socials en el Districte de Nou Barris de Barcelona", organitzat pel professor Ernesto Morales y Carlos Donaire, on els alumnes van poder conèixer de font directa diversos equipaments i actors socials dels barris Roquetes, Torre Baró i Ciutat Meridiana.
 
El Segon Cas, sobre "L'acció comunitària del municipi de Banyoles", va estar a càrrec dels professors Carme Montserrat i Quim Brugué de la Universitat de Girona, i va permetre als alumnes romandre per dos dies en aquest municipi, interactuant amb autoritats i tècnics municipals, a més de diversos actors socials.
 
El tercer cas, va tractar sobre "Migracions, desigualtats socials i racisme", va estar a càrrec de les professores Günes Ozturk i Alba Cuevas. En aquesta ocasió, els alumnes van poder aprofundir temàticament i conèixer de font directa les accions que s'estan desenvolupant les administracions i la societat civil, tant a Barcelona com en Terrasa.
 
Agraïm molt, l'entusiasme de l'alumnat i la l'excel·lent disposició de totes les entitats i persones que ens acullen en aquestes visites.

 Social Policy Administration 

Novetat IGOP Consulta ]
Indentured: Benefit deductions, debt recovery and welfare disciplining

Edmiston, D. (2024). Indentured: Benefit deductions, debt recovery and welfare disciplining. Social Policy & Administration, 1–16. https://doi.org/10.1111/spol.13021

 Current Sociology 

Novetat IGOP Consulta ]
Counter-professionalisation in collective childcare: The case of communities of care in Barcelona

Maestripieri, L., & Gallego, R. (2024). Counter-professionalisation in collective childcare: The case of communities of care in Barcelona. Current Sociology, 0(0). https://doi.org/10.1177/00113921241239642

 International Journal of the Commons 

Novetat IGOP Consulta ]
Towards Democratisation of Public Administration: Public-Commons Partnerships in Barcelona

Pera, M. and Bussu, S. (2024) 'Towards Democratisation of Public Administration: Public-Commons Partnerships in Barcelona', International Journal of the Commons, 18(1), p. 164–176. Available at: https://doi.org/10.5334/ijc.1385.

 Social Innovation and Social Policy 

Novetat IGOP Consulta ]
The impact of social innovation on local welfare policy: lessons from a capability perspective

Lara Maestripieri and Raquel Gallego-Calderón. (2024). The impact of social innovation on local welfare policy: lessons from a capability perspective; in Stephen Sinclair and Simone Baglioni (Eds.): Handbook on Social Innovation and Social Policy. Edward Elgard Publishing, 2024, ISBN: 978 1 80088 744 2; 330 pp.

 The Sociological Review 

Novetat IGOP Consulta ]
Who counts in poverty research?

Edmiston, D. (2023). Who counts in poverty research? The Sociological Review, 0(0). https://doi.org/10.1177/00380261231213233

 International Review of Administrative Sciences 

Novetat IGOP Consulta ]
Twenty-five years of accountability research in public administration: Authorship, themes, methods, and future trends

Pérez-Durán, I. (2023). Twenty-five years of accountability research in public administration: Authorship, themes, methods, and future trends. International Review of Administrative Sciences, 0(0). https://doi.org/10.1177/00208523231211751