01-03/04/22 Postgrau DLAe Sessions presencials del Postgrau de Dinamització Local Agroecològica.
El cap de setmana 1-3 d'abril ha tingut lloc la segona tanda de sessions presencials del Postgrau de Dinamització Local Agroecològica. Durant aquestes sessions, l'alumnat visita projectes agroecològics del territori i posa en pràctica diferents metodologies participatives i de recerca.
Aquesta vegada, els temes tractats van ser la recuperació de coneixement ecològic tradicional i les xarxes alimentaries alternatives, motiu pel qual l'alumnat es va desplaçar a Manresa, a les instal·lacions de l'Escola Agrària, on es van exposar diferents projectes i es van debatre les seves possibilitats. Sobre coneixement agroecològic tradicional, es van analitzar diferents projectes, com el de Les Refardes, cooperativa dedicada a la producció de llavors de varietats locals per a la pagesia ecològica, amb una interessant exposició a càrrec d'Ester Casas. Després es va ver una visita al Banc de Llavors Esporus, de la mà de Xènia Torras, que va permetre debatre a fons les potencialitats i problemàtiques al voltant de la recuperació i difusió de llavors tradicionals. El diumenge, a més, es va comptar amb una exposició del projecte La Troje (Madrid) a càrrec d'una de les seves impulsores, Laura Aceituno, que també és professora del Postgrau.
Respecte les xarxes alimentàries alternatives, es van conèixer i analitzar diferents projectes de l'àrea del Bages que són referents en la cerca de noves formes de reconnectar la producció i el consum alimentari, més justes i sostenibles. Així, es va analitzar el projecte de Supermercat Cooperatiu de Manresa, una iniciativa pionera d'innovació social amb un enorme potencial transformador. Alba Rojas va explicar-nos també el funcionament de Mengem Bages, una xarxa agroecològica comarcal de distribució de productes locals, així com de Frescoop, una altra cooperativa d'iniciativa social que distribueix aliments ecològics i de proximitat a menjadors escolars.
El diumenge les sessions es van traslladar al campus de la UAB, on es van fer les reunions grupals de discussió dels Treballs de Fi de Postgrau, que es troben en l'equador de la seva realització. L'alumnat va acabar les sessions presencials amb una visita a la seu del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, on es celebrava una jornada de planificació de cultius organitzada per Eco-Central, central de compres referent de la distribució ecològica a menjadors escolars i promotora d'iniciatives pioneres com l'Alterbanc. La jornada es va cloure amb un recital de poemes de Gustavo Duch i de la cantautora occitana Alidé Sans.
En definitiva, unes jornades profitoses que ens han proporcionat energia per encarar el tram final del Postgrau.
|