Newsletter #146 Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)

El destacat /  La notícia de la setmana

Proyecto Euroship 2020

Iniciado el proyecto europeo Euroship con participación IGOP-UAB

El pasado 27 de febrero de 2020 tuvo lugar en Oslo la reunión inicial del proyecto Euroship que tiene por objetivo estudiar el efecto de los sistemas de protección social en grupos vulnerables. Se trata de un proyecto H2020, que tiene por objetivo proporcionar una evaluación original y sensible al género de las brechas actuales en la Protección Social en toda Europa.

Un consorcio transdisciplinario de nueve instituciones de investigación de ocho países (Alemania, Bélgica, España, Hungría, Italia, Estonia, Noruega, Suiza y el Reino Unido) sera el encargado de implementar EUROSHIP. El Consorcio, del que forma parte el IGOP-UAB tiene una composición equilibrada de mujeres y hombres, investigadores senior y junior.

El proyecto con una duración de 3 años y financiado con tres millones de euros, se centrará en tres grupos de ciudadanos que afrontan el riesgo de marginación social y de pobreza. Investigará el efecto de los sistemas de protección social, la digitalización de los servicios y las oportunidades políticas de acción en relación con jóvenes en situación de riesgo, trabajadores que ocupan empleos precarios con obligaciones sanitarias, así como ciudadanos ancianos y discapacitados con necesidad de cuidado.

Euroship pretende formular propuestas para políticas eficientes mediante la combinación de datos, métodos variados y una amplia variedad de disciplinas científicas.

La investigación se estructura en 10 "working packs" de los cuales 2 seran liderados o coliderados por investigadores/as del IGOP. En concreto el Working Pack 6 Closing Gaps In Work and Family Life Balance y el Working Pack 4 Closing Gaps In Social Citizenship Through Minimum Income Schemes.

Seguiremos informando.

Información sobre el proyecto
Web del proyecto

Open seminar IGOP
+ Informació: Seminari

25/03/2020 - Open seminars
"Models educació 0-3 i participació" i "Cities as playgrounds for social experiments"

Open seminar IGOP 25/03/20
El proper 25 de març aprofitant l'estada de l'investigador Daniel Silver ESRC Postdoctoral Fellow in the Institute of Local Government Studies (INLOGOV) at the University of Birmingham, organitzem un seminari que comptarà amb dues presentacions.
La primera del projecte Recercaixa "Models d'educació de 0 a 3 anys i participació en el mercat laboral: estudi de la innovació social a la ciutat de Barcelona" i la segona serà la presentació d'un article de Daniel Silver sobre "Cities as playgrounds for social experiments: learning from the past to improve the relationship between social science and social reform".

Posteriorment tindrà lloc un breu debat entre les diferents investigadores I investigadors.

Data: 25/03/20
Lloc: Edifici MRA, Campus UAB, 1a planta
Hora: 11:30 a 13h
Idioma: Anglès

Convocatoria Seminario Doctorado Participación
+ Informació: Seminari

Fins 31/03/2020 - Convocatoria oberta
Per presentar a Seminari de doctorat sobre Participació Política un article o capítol de la futura tesi

La xarxa de recerca RedeM convoca el Seminari de Doctorat sobre Participació Política dirigit a estudiants de doctorat que estiguin realitzant la seva tesi doctoral. El seminari té com a objectius ajudar a definir o enfortir els projectes de tesi, contribuir a la formació i projecció acadèmica de l'alumnat, així com a l'intercanvi de coneixements i establiment de contactes personals i professionals.

En aquest context, animem a participar a estudiants de doctorat de diferents perfils i disciplines. Aquesta és una oportunitat per presentar els seus treballs de recerca i discutir sobre ells, així com rebre comentaris per part d'altres candidats i candidates i investigadors amb experiència que treballen en temes similars.

Descarrega't la convocatòria (pdf)

Activitat: Candidatures per participar a Seminari de doctorat
Places: 11
Data: 15 i 16 juny 2020
Lloc: Universitat Autònoma de Barcelona
Data límit per enviar propostes: 31/03/2020
Contingut (400 paraules): pregunta de recerca, hipòtesis i metodologia (incloent dades i tècniques d'anàlisi)
On enviar? carolgalais@gmail.com
Resolució candidatures: 15/04/2020

Open seminar ACUP / IERMB
+ Informació: 
Programa Seminari

Inscripció:
gratuïta amb confirmació prèvia en aquest enllaç

18/03/2020 - Seminari
Canvi climàtic i desigualtats socials

Us convidem a participar al seminari de Canvi climàtic i desigualtat social que tindrà lloc a la seu de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) (Plaça del Coneixement, Edifici MRA, 2a planta, Campus UAB de Bellaterra) el dimecres 18 de març de 2020, de 10h a 13h del matí, en el marc del projecte europeu TeRRIFICA (Territorial RRI Fostering Innovative Climate Action).

Organitzat conjuntament per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i l'IERMB, aquest seminari tractarà la relació entre el canvi climàtic i la situació de desigualtat social i pobresa a l'àrea metropolitana de Barcelona. A continuació d'una sèrie de ponències inicials sobre la temàtica, es durà a terme una dinàmica de treball, basada en la co-creació de coneixement, per a la reflexió i la generació de propostes. 

Data: 18/03/20
Lloc: Edifici MRA, Campus UAB, 2a planta
Hora: 10 a 13h

Notícies IGOP
Escola Ciutat Comtal
Escola El Viver
Alumnat del Ciutat Comtal i El Viver en acció

25/02/2020 - Projecte
Recerca Acció Participativa a centres educatius

El Projecte Recerca - Acció Participativa a centres educatius d'aquest curs està sent molt interessant. En primer lloc, tenim el Projecte IAP del Rec Comptal. Està format per investigadores i investigadors dels centres educatius de l'Escola Ciutat Comtal, del barri de Vallbona (alumnat de 5è i 6è de primària); i de l'Institut - Escola El Viver, del barri de Can Sant Joan, de Montcada i Reixac (alumnat de 1r d'ESO).

Els dos centres educatius treballen al voltant de la convivència i l'espai públic vinculat a el Rec Comtal, que connecta als dos territoris (i municipis).

L'equip del Ciutat Comtal ha acabat la "Fase 1", de disseny de la la investigació, i ja estan preparant el treball de camp que faran ben aviat, sortint al barri a fer entrevistes i enquestes.

La seva pregunta específica d'investigació diu el següent: "En relació a la seguretat i la contaminació del Rec comtal, com ha canviat i que proposen els veïns i veïns del barri?".

A l'Institut - Escola El Viver està acabant, també, la "Fase 1" de la recerca, el disseny de la investigació. I la seva pregunta concreta d'investigació es titula "El Rec com a espai públic, espai de participació i convivència".

Us anirem informant dels diferents avanços que fem, i també us deixem algunes fotos del procés de recerca que estem fent.

Dras. Maestripieri y León
Dra. Maestripieri y Dra. León
(@laramaest / @leon_marga)

2-4/09/2020 - Coordinación Panel en Bélgica
Presentación de abstracts y papers hasta el 15 de abril.

Las investigadoras Margarita León Lara Maestripieri coordinaran el panel Social Investment and inequality: exploring redistributive dilemmas en el próximo congreso anual Espanet Europe que bajo el título "Up for the Future? Social policies in challenged societies" tendrá lugar en Lovaina (Bélgica) del 2 al 4 de septiembre de 2020. 

La presentación de abstracts y papers para los panels esta abierta hasta el día 15 de abril. Consulta en los enlaces el resumen del panel Social Investment and inequality (Panel 26) y el proceso para enviar los abstracts (Espanet Europe Abstracts).

Associació Catalana de Sociologia (ACS)

10/03/2020 - Enquesta
Associació Catalana de Sociologia (ACS)

Des de l'Associació Catalana de Sociologia es vol visibilitzar com el coneixement sociològic està contribuint a desenvolupar polítiques públiques, programes de la societat civil i activitats empresarials que contribueixen a la millora de les condicions de vida i a les oportunitats de les persones. 

Per aquest motiu conviden als/les sociòlogues i sociòlegs a participar en un estudi sobre la transferència i l'impacte social de la Sociologia a Catalunya. L'enquesta, d'uns 15 minuts de durada, permet també deixar les vostres dades de contacte per participar en els grups de discussió que es realitzaran posteriorment. 

Inicia l'enquesta en aquest enllaç

Novetats editorials
Revista Clad 74          

Novetat IGOP Descarga ]
¿Qué relevancia tienen los proyectos de buenas prácticas como estrategia para la gestión del conocimiento? Análisis de caso del Banco de Buenas Prácticas en Derechos Sociales del Ayuntamiento de Barcelona

Nicolás Barbieri y Yolanda Fierro; ¿Qué relevancia tienen los proyectos de buenas prácticas como estrategia para la gestión del conocimiento? Análisis de caso del Banco de Buenas Prácticas en Derechos Sociales del Ayuntamiento de Barcelona; Revista del CLAD Reforma y Democracia, No. 74, Jun. 2019, pp. 95-118, ISSN 1315-2378

Crisis y políticas sociales en el sur de Europa          

Novetat IGOP Descàrrega gratuïta ]
Crisis y Políticas Sociales en el sur de Europa

Margarita León (Universidad Autónoma de Barcelona) i Emmanuele Pavolini (Università di Macerata); Crisis y Políticas Sociales en el sur de Europa. VIII Informe Foessa. Documento de trabajo 4.2. Fundación Foessa. 

Futur Serveis Socials 

Novetat IGOP Consulta ]
El futur dels serveis socials

Pelegrí, Xavier (comp.); El futur dels serveis socials; Col·lecció Textos de Política Social, Servei de publicacions de la Fundació Apip-Acam: Editorial Hacer, 2019, ISBN: 978-84-96913-57-7, 2019.

Memòria Activitats IGOP 2018
Descarrega't
Memòria IGOP 2018

Memòries anteriors
Memòria IGOP 2010-2013
Memòria IGOP 2014-2015
Memòria IGOP 2016
Memòria IGOP 2017

Memòria d'activitats IGOP
Recull la feina feta al llarg de l'any 2018

Us recordem que esta disponible la memòria d'activitats de l'IGOP de l'any 2018. Es tracta d'un document clau per rendir comptes i fer visible la quantitat i diversitat d'activitats desenvolupades pel nostre institut.

Al document podreu trobar informació sobre l'equip humà que constitueix l'IGOP, els diferents projectes de recerca bàsica i aplicada en que ha participat; les activitats formatives realitzades; una anàlisi dels ingressos i la producció bibliogràfica en forma de llibres, capítols de llibre i articles a revistes indexades tant d'àmbit nacional com internacional.